Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Ιστορική αναδρομή. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ιδρύθηκε το 1952, αρχικά ως δημοτική και ένα χρόνο αργότερα μετατράπηκε σε δημόσια, υπαγόμενη ως ΝΠΔΔ στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της, η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο παλιό Δημαρχείο της πόλης, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκε για αρκετά χρόνια σε ενοικιαζόμενους χώρους. Το 1999 εγκαταστάθηκε οριστικά στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Έλλης 8.

Από το 1976 και μετά λειτουργεί ως Κεντρική Βιβλιοθήκη για το Νομό Ημαθίας, ενώ από το 1993 κυκλοφόρησε υπό την ευθύνη της, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Mobile» που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η πρώτη ελληνική κινητή βιβλιοθήκη (βιβλιοαυτοκίνητο) η οποία παρείχε ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε κατοίκους της πόλης της Βέροιας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2000 η Βιβλιοθήκη απέκτησε και δεύτερη κινητή μονάδα στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης για Κινητές Βιβλιοθήκες», που χρηματοδότησε κατά 75% η ΕΕ και κατά 25% το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, η Κινητή Βιβλιοθήκη λειτουργεί χάρη στην υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Τα δύο βιβλιοαυτοκίνητα, εξοπλισμένα με 3.000 βιβλία το καθένα και διαθέτοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο και αυτοματοποιημένο σύστημα δανεισμού, επισκέπτονται, σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα δρομολογίων, τα δημοτικά σχολεία και τα κοινοτικά καταστήματα των περιοχών και δανείζουν σε μαθητές, ενήλικες, αλλά και σε φορείς, όπως σύλλογοι, σωματεία, σχολεία, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) κ.λπ., βιβλία, περιοδικά και CD-ROM. Δηλωτικοί για το σημαντικό έργο της Κινητής Βιβλιοθήκης είναι οι απολογιστικοί αριθμοί από το 2017 έως και το 2019, δηλαδή την περίοδο πριν την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19. Συγκεκριμένα, κατά την προαναφερόμενη περίοδο πραγματοποιήθηκαν 290 δρομολόγια σε 86 δανειστικά κέντρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, παραθεριστικά κέντρα και την ιδιωτική ψυχιατρική κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός») και συνολικά 29.741 δανεισμοί. Ειδικά κατά το 2019, η Κινητή Βιβλιοθήκη επισκέφθηκε 52 δανειστικά κέντρα σε χωριά της Ημαθίας και δάνεισε 8.488 τεκμήρια.

Υπηρεσίες. Το στοιχείο που διακρίνει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συγκριτικά με τις δημόσιες και άλλες βιβλιοθήκες της χώρας, και το οποίο την καθιστά άξια αναφοράς ανάμεσα σε πολλές άλλες διεθνώς, είναι η χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών της για πληροφόρηση και έρευνα, και παράλληλα την εξυπηρέτηση άλλων –μη ερευνητικών ή αναγνωστικών– αναγκών τους. Ήδη από το 1992, χάρη και στην πρωτοβουλία του τότε διευθυντή της Γιάννη Τροχόπουλου (είχε διοριστεί το 1990), ο κατάλογος της ήταν πλήρως αυτοματοποιημένος. Επιπλέον, το 1996 η Βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη στη χώρα που παρείχε στους χρήστες της δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν η πρώτη που δημιούργησε τη δική της ιστοσελίδα.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, στις 12 Αυγούστου του 2010, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates απένειμε στη  Βιβλιοθήκη το βραβείο «Access to Learning» (Πρόσβαση στη Γνώση»), «για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας, για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων [προκύπτει από το άθροισμα των περίπου 50.000 κατοίκων της Βέροιας και ακόμη 130.000 ανθρώπων των γύρω περιοχών]». «Η Βιβλιοθήκη μας νοιάζεται για το πώς να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη, κι όχι απλώς να φιλοξενεί βιβλία και πληροφορίες», δήλωσε στο πλαίσιο της απονομής ο Γ. Τροχόπουλος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του διευθυντή της Βιβλιοθήκης μέχρι το 2012.

Μαζί με το βραβείο, η Βιβλιοθήκη έλαβε και το πόσο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο δαπανήθηκε για την ανακαίνιση του πρώτου ορόφου και του ημιωρόφου της. Οι νέοι χώροι λειτούργησαν από τον Σεπτέμβριο του 2014 και προσφέρουν πρόσβαση σε πολλές πηγές πληροφόρησης (έντυπες και ηλεκτρονικές), αλλά και ποικίλες υπηρεσίες με στόχο την εξερεύνηση της δημιουργικότητας και την προώθηση της καινοτομίας, όπως για παράδειγμα: το εργαστήριο δημιουργικότητας (maker space) με 3D εκτυπωτή, όπου πραγματοποιούνται εργαστήρια ρομποτικής και άλλες δράσεις τεχνολογίας και καινοτομίας⸱ το εργαστήριο πολυμέσων (media lab), όπου οι επισκέπτες μπορούν να επεξεργαστούν ένα βίντεο ή μια εικόνα, ή ακόμα να ηχογραφήσουν τα μουσικά τους κομμάτια⸱ ένας χώρος με υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπου το κοινό μπορεί, μεταξύ άλλων, να αναζητήσει πληροφορίες σε δωρεάν βάσεις δεδομένων ή περιοδικά⸱ ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει επαγγελματικές και άλλες συναντήσεις⸱ και τέλος το αναγνωστήριο, με άμεση πρόσβαση σε πρίζες για παροχή ρεύματος όπως επίσης και πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο. Επίσης, εκτίθεται μεγάλη συλλογή βιβλίων, περιοδικών, DVDs κ.ά., τα οποία είναι διαθέσιμα για δανεισμό στα μέλη της Βιβλιοθήκης (κάθε πολίτης του Νομού Ημαθίας μπορεί να γίνει μέλος της Βιβλιοθήκης δωρεάν), ενώ ειδικότερα στον ημιώροφο φιλοξενείται το τμήμα εφημερίδων και περιοδικών μαζί με  τη συλλογή τοπικού ενδιαφέροντος.  

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο Veria Tech Lab, ένα πληροφοριακό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2003, και το οποίο επίσης λειτουργεί στον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης. To Tech Lab αποτελεί μετονομασία της Αμερικανικής Γωνιάς, ενός προγράμματος που λειτουργεί σε έξι συνολικά Βιβλιοθήκες της χώρας (η Βέροια ήταν η πρώτη χρονικά που το έθεσε σε εφαρμογή) και έχει ως κύριο στόχο την παροχή στο κοινό αξιόπιστων, έγκυρων και εμπεριστατωμένων πληροφοριών σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, εκθέσεις και ομιλίες.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας οργανώνει, επίσης, εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα την αυτόνομη συλλογή από βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό του Veria Tech Lab, που σχετίζονται με την αμερικανική τέχνη, τη λογοτεχνία, την οικονομία, την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Η συλλογή της περιλαμβάνει ακόμα τίτλους πληροφοριακών βιβλίων καθώς και έργων τα οποία εκδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το σύνολο της αυτόνομης συλλογής του Veria Tech Lab μπορεί να αναζητηθεί μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης.

Πέρα από τις εκδηλώσεις που οργανώνει στο πλαίσιο της Αμερικανικής Γωνιάς, η Βιβλιοθήκη διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων στον δεύτερο όροφό της (ανακαινίστηκε το 2015), την οποία διαθέτει για ενοικίαση, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις παραχωρεί και το αναγνωστήριο του πρώτου ορόφου. Στο ισόγειο του κτιρίου της βρίσκεται το ανακαινισμένο παιδικό τμήμα της, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί τέσσερις υπολογιστές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά δημοτικού για σχολικές εργασίες και ψυχαγωγία. Τέλος, η Βιβλιοθήκη, αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, μετέτρεψε τον εξωτερικό, ακάλυπτο, χώρο της σε υπαίθριο αναγνωστήριο και πολυχώρο. Σε αυτό το νέο χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης για να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κλειστούς χώρους εξαιτίας της πανδημίας.

Οι παροχές, όμως, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές που έχουν να κάνουν με τις αναγνωστικές και τις ερευνητικές ανάγκες του κοινού ή με την διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη προσφέρει δωρεάν τη δυνατότητα στους επισκέπτες και στα μέλη της να διεκπεραιώσουν μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών κρατικών φορέων, όπως π.χ. εκτύπωση τελών κυκλοφορίας, αποστολή αιτήσεων για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αποστολή αιτήσεων για επιταγές κοινωνικού τουρισμού στον ΟΑΕΔ κ.ά. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης είναι πρόθυμοι να συντρέξουν σε ποικίλα αιτήματα των πολιτών, όπως να βοηθήσουν αγρότες να δηλώνουν τη σοδειά τους, φοιτητές να πραγματοποιούν τις εργασίες τους και μητέρες να γράψουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση.

Απόρροια όλων αυτών των ενεργειών και πρωτοβουλιών είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας να έχει κατορθώσει να διεισδύσει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με τους πολίτες να την επισκέπτονται συχνά, είτε για μορφωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς είτε για την κάλυψη καθημερινών διοικητικών και άλλων –γραφειοκρατικού χαρακτήρα– αναγκών τους. Η φιλοσοφία, άλλωστε, πίσω από τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης εδράζεται στη δημιουργία στενής σχέσης με τον πολίτη, σε σημείο που θα καταστήσει τη Βιβλιοθήκη μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς του: «Θέλουμε να φέρουμε τον πολίτη στη Βιβλιοθήκη μας κι ας μην πάρει βιβλίο», σημειώνει εμφατικά η Ασπασία Τασιοπούλου, βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνη επικοινωνίας.

Το κατά πόσο έχει αυτό επιτευχθεί καταδεικνύεται, και πάλι, από τους αριθμούς. Σύμφωνα με την Α. Τασιοπούλου, τον Ιούλιο του 2021 τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης ξεπέρασαν τις 37.000 (να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία απογραφή –2011–, ο πληθυσμός της Βέροιας υπολογίστηκε σε 43.158 κατοίκους), εκ των οποίων τα 8.000 είναι ιδιαίτερα ενεργά και επισκέπτονται τακτικά τη Βιβλιοθήκη, ενώ περίπου 500 άτομα δανείζονται τουλάχιστον 50 βιβλία τον χρόνο έκαστος. Επίσης, κάθε χρόνο η Βιβλιοθήκη δανείζει κατά μέσο όρο 150.000 τεκμήρια, δηλαδή όσα περίπου είναι τα τεκμήρια των συλλογών της.

Συλλογές. Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τα 160.000 τεκμήρια⸱ πρόκειται κυρίως για βιβλία, παλαιά και σύγχρονα, που καλύπτουν όλες τις θεματικές κατηγορίες: φιλοσοφία, ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλωσσολογία, φυσικές επιστήμες, εφαρμοσμένες επιστήμες, καλές τέχνες, λογοτεχνία, γεωγραφία, ιστορία κ.λπ.  

Στη συλλογή βρίσκονται βιβλία προερχόμενα από παλαιότερες Βιβλιοθήκες της Βέροιας, όπως της «Ελληνικής Σχολής», που λειτούργησε στην πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα και σταμάτησε τη λειτουργία της μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 μέχρι το 1849. Ορισμένα από τα βιβλία της «Ελληνικής Σχολής» που σώζονται σήμερα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, προέρχονται από τη δωρεά του μητροπολίτη Βεροίας Χρύσανθου (1799–1811) και μετέπειτα μητροπολίτη Σερρών (1811–1824) προς τη «Σχολή» (από τις χρονολογίες των βιβλίων προκύπτει ότι τα δώρισε μετά το 1811).

Ενδεικτικά ορισμένα από αυτά τα βιβλία, όπως τα κατέγραψε ο καθηγητής Θεολογίας Παύλος Πυρινός, είναι τα εξής: Γραμματική των φιλοσοφικών επιστημών ή σύντομος ανάλυσις της πειραματικής νεωτέρας φιλοσοφίας κατ’ ερωταπόκρισιν… του Benjamin Martin, σε μετάφραση του Άνθιμου Γαζή (τόμ. Α΄, Βιέννη 1799)⸱ Στοιχείων μαθηματικών εκ παλαιών και νεωτέρων. Συνερανισθέντων υπό του πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου… του Νικηφόρου Θεοτόκη (Μόσχα 1799)⸱ Αρριανού τα σωζόμενα. Ήτοι περί Αναβάσεως Αλεξάνδρου βιβλία επτά:…, έκδοση του Νεοφύτου Δούκα (Βιέννη 1809)⸱ Δίωνος Χρυσοστόμου. Λόγοι ογδοήκοντα επεξεργασθέντες και εκδοθέντες υπό Νεοφύτου Δούκα εις τόμους τρεις (Βιέννη 1810) κ.ά.

Εκτός όμως από τα βιβλία της «Ελληνικής Σχολής», στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας θησαυρίζονται και σπάνια βιβλία άλλων παλαιών βιβλιοθηκών –ιδιωτικών ή σχολικών– της πόλης, όπως οι «αξιόλογες», σύμφωνα με τον Γεώργιο Χ. Χιονίδη (βλ. «Βιβλιογραφία»), βιβλιοθήκες των Βεροιωτών γιατρών (του 19ου–20ού αιώνα) Αντωνίου Τσούπελη και Χρήστου Χατζημάμογλου κ.ά. Στο σύνολο τους τα έντυπα αυτά χρονολογούνται κατά την προεπαναστατική περίοδο και αποτελούν μια «ισχυρή ένδειξη μιας ορισμένης παρουσίας των ιδεών της νεοελληνικής πνευματικής Αναγέννησης και των απηχήσεων του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού», επισημαίνει ο Γιώργος Κ. Μύαρης, φιλόλογος και συγγραφέας, ο οποίος επιχείρησε μια σκιαγράφηση αυτής της συλλογής (βλ. «Βιβλιογραφία»). Έργα συντηρητικών στοχαστών (Αθανάσιος Πάριος, Κοσμάς Μπαλάνος Βασιλόπουλος), εκλεκτικών (Ant. Genovesi, G.S. Granesande, Ε. Βούλγαρης) και ευρωπαϊστών (Ι. Μοισιόδακας, Κ.Μ. Κούμας) βρίσκονται μεταξύ άλλων στα ράφια της Βιβλιοθήκης με τις σπάνιες συλλογές. Επίσης, συγκαταλέγονται εκλαϊκευτικά ή και σχολικά βιβλία με εμπορικό περιεχόμενο, όπως η Πρακτική Αριθμητική του Μανουήλ Γλυζωνίου (Βενετία 1765), Ο Χειραγωγός έμπειρος εις τας Πραγματείας του Θωμά Δημητρίου (Βιέννη 1793, 1809) και Η Διδασκαλία της Εμπορικής Επιστήμης (Ιάσιο 1817) και ο Ερμής ο Κερδώος ήτοι Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια που εξέδωσε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος (τ. Α΄–Δ΄, Βενετία 1815 και 1817).

Η σταδιακή αναγνώριση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής αξίας των μαθηματικών και γεωμετρικών γνώσεων, που επέφερε το ρεύμα του Διαφωτισμού, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα αποτυπώνεται σε πολλά έργα της σπάνιας συλλογής της Βιβλιοθήκης, όπως για παράδειγμα: Των Μαθηματικών Στοιχείων Αι Πραγματίαι Αι Αρχοειδέστατοι του Jean-André Segner (μτφρ. Ευ. Βούλγαρη, Λειψία, 1767 και β΄ εκδ. 1778)⸱ η Έκθεσις συνοπτική Αριθμητικής, Άλγεβρας και Χρονολογίας συντεθείσα προς χάριν των γνήσιων αυτού φοιτητών, και λοιπών φιλομαθών, που εκδόθηκε από τον Κοσμά Μπαλάνο Βασιλόπουλο (Βιέννη 1798)⸱ τα Στοιχεία Γεωμετρίας μετά σημειώσεων του Ουίνστωνος (Βιέννη 1805) του Α. Τακουετίου⸱ η Αντιπελάργησις, ή Συλλογή των σωζομένων εκ των αρχαιοτέρων Ελλήνων των εκπεπονηκότων διαφόρως προς το Δήλιον πρόβλημα εις εύρεσιν δυο μέσων αναλόγων γραμμών εν συνεχεί γεωμετρική αναλογία και εκ των Νεωτέρων, υπό Μπαλάνου Βασιλοπούλου ευφυώς γεωμετρηθέντων, εις την τούτων εύρεσιν, δια μόνου του Κανόνος και Διαβήτου γεωμετρικώς, που εκδόθηκε με την επιμέλεια του γιού του Μπαλάνου, Κοσμά (Βιέννη 1816) κ.ά.

Σημαντικά είναι και τα βιβλία φυσικών επιστημών της εποχής του νεοελληνικού Διαφωτισμού που διασώζονται στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η Θεωρία της Γεωγραφίας (Βιέννη 1781) του Ι. Μοισιόδακα («το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία με επιστημονικές αξιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα», σύμφωνα με τον Γ.Κ. Μύαρη), η δίτομη έκδοση Χημείας Επιτομή του Πέτρου Αυγούστου Αδήτου (Βιέννη 1808) και η Φαρμακοποιΐα Γενική εκ των πλέον νεωτέρων σοφών χυμικών και φαρμακοποιών συγγραφέων της Ευρώπης του Διονυσίου Πύρρου (Κωνσταντινούπολη 1818), είναι ορισμένα από αυτά τα έργα, τα οποία μαζί με αυτά των μαθηματικών επιστημών αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη των συγκεκριμένων επιστημών κατά την περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, διαμορφώνοντας μια ιστορικής αξίας χρονική και θεματική ενότητα. Μέρος της σπάνιας συλλογής της Βιβλιοθήκης αποτελεί και ένας μικρός αριθμός χειρογράφων (13) που χρονολογούνται από τον 11ο έως και τον 19ο αιώνα (τα 12 από αυτά έχουν καταγραφεί από τον Λίνο Πολίτη – βλ «Βιβλιογραφία»), καθώς και 35 δακτυλογραφημένα έγγραφα από τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Βέροιας και της περιοχής της Ημαθίας.

Πέρα από τις παλαιές και σύγχρονες εκδόσεις ελληνικών βιβλίων, η Βιβλιοθήκη θησαυρίζει μια πολύ καλή συλλογή ξενόγλωσσων βιβλίων (στα αγγλικά, γαλλικά, αλβανικά, γερμανικά, ρωσικά κ.λπ.). Επιπλέον, εκτός από βιβλία, διαθέτει εφημερίδες και περιοδικά που εκδόθηκαν στη Βέροια από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, βιντεοταινίες, DVDs, CDs, CD-ROMs, χάρτες και φωτογραφίες, ενώ μεταξύ των επιμέρους συλλογών της ξεχωρίζουν η συλλογή δίσκων βινυλίου –δωρεά του Βεροιώτη συλλέκτη Μέρκου Ψιψίκα–, μια ιστορική συλλογή από 230 κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλο τον κόσμο –δωρεά της Βεροιώτισσας συλλέκτριας Ελένης Χατζηνικολάκη– και η «Συλλογή Χρύσας Κωστοπούλου», η οποία περιλαμβάνει 39 πρωτότυπες κασέτες, 39 CDs, βιβλία και 351 παλιές φωτογραφίες της Ημαθίας.

Τέλος, η Βιβλιοθήκη, εναρμονισμένη με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής και επιχειρώντας να δώσει πρόσβαση στο υλικό της σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, προχώρησε στην ψηφιοποίηση μέρους της συλλογής της⸱ αρχικά (2008–2009) στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών» του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και στη συνέχεια δημιουργώντας το δικό της ψηφιακό αποθετήριο, με την ονομασία «Μέδουσα». Η «Μέδουσα» περιλαμβάνει τη συλλογή τοπικού ενδιαφέροντος της Βιβλιοθήκης, ένα πλούσιο και ενημερωμένο αρχείο με βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χειρόγραφα, προφορικές ιστορίες, φωτογραφίες και άλλα για την Ημαθία, καθώς και υλικό από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας, το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας και το Σισμανόγλειο Μέγαρο (Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη).

Βιβλιογραφία για τη Βιβλιοθήκη

Μύαρης, Γ.Κ., Συμβολή στην έρευνα της πνευματικής κίνησης στην τουρκοκρατούμενη Βέροια. Α΄ Έντυπα φυσικών επιστημών στην περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, ανάτυπο από τα Πολιτιστικά δρώμενα, αρ. 11, Ιουλ.–Σεπτ. 1995, σ. 13–21.  

Πολίτης, Λ., Συνοπτική αναγραφή χειρογράφων ελληνικών συλλογών, παράρτημα 25 του περιοδικού Ελληνικά, Θεσσαλονίκη 1976, σ. 36–37.

Πυρινός, Π., Η συμβολή της Μητροπόλεως Βέροιας στην Παιδεία κατά τον 19ο αιώνα, Δημοσιεύματα Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης (αρ. 18), Θεσσαλονίκη 1983.

Χιονίδης, Γ.Χ., Οι Βιβλιοθήκες της Βέροιας κατά την Τουρκοκρατία, Δημοσιεύματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ανάτυπο από τα Ελληνικά, τ. 24ος, Θεσσαλονίκη 1971.

Επωνυμία: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Χαρακτήρας: Δημόσιεςsemantics logo
Τόπος ίδρυσης: Βέροιαsemantics logo
Τόπος λειτουργίας: Βέροιαsemantics logo
Χρόνος ίδρυσης: 1952
Περιεχόμενα: Βιβλία
Περιοδικά
Εφημερίδες
Βιντεοταινίες
Χάρτες
Φωτογραφίες
DVDs
CD-ROMs
CDs
Kindles
Tablets
Cameras
Eπιτραπέζια παιχνίδια
Σύστημα διαχείρισης υλικού: V-Smart AllWeb
Σύστημα ταξινόμησης: DEWEY
Δωρεές/Αγορές: Ναι
Εκδόσεις: Όχι
Κατάλογοι: Ηλεκτρονικός κατάλογος
Ιδιοκτησία: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κτίρια: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, Βέροια, ΤΚ 59132, ΤΘ 236
Διοίκηση: Εφορεία Βιβλιοθήκης (πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη)
Νομικό πλαίσιο: Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)
Προσωπικό: Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης απαρτίζεται από μόνιμους υπαλλήλους, προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
Πληροφορίες: Διεύθυνση: Έλλης 8, Βέροια, ΤΚ 59132, ΤΘ 236
Τηλέφωνο: 23310 24494
Φαξ: 23310 24600
Εmail: info@libver.gr
Ιστοσελίδα: https://www.libver.gr
Ωράριο: Δευτέρα & Τετάρτη: 8:00–20:00
Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή & Σάββατο: 8:00–15:00
Λέξεις κλειδιά: Γιάννης Τροχόπουλος
Ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Veria Tech Lab
Ασπασία Τασιοπούλου
Ελληνική Σχολή
Μητροπολίτης Βέροιας Χρύσανθος
Παύλος Πυρινός
Γεώργιος Χ. Χιονίδης
Αντώνιος Τσούπελης
Χρήστος Χατζημάμογλου
Γιώργος Κ. Μύαρης
Λίνος Πολίτης
Μέρκος Ψιψίκας
Ελένη Χατζηνικολάκη
Χρύσα Κωστοπούλου
Αναφέρει: Εικόνες
Το κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στη Βέροια.
Εξωτερική όψη του κτιρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Η κινητή βιβλιοθήκη (βιβλιοαυτοκίνητο) της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας παρέχει βιβλία και ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε ανήλικους και ενήλικους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Η κάρτα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, η απόκτησή της οποίας είναι δωρεάν, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να δανειστούν βιβλία, περιοδικά, DVDs κ.ά. από τη συλλογή της.
Άποψη του πρώτου ορόφου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, όπως ανακαινίστηκε χάρη στα χρήματα του βραβείου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.
Ο πρώτος όροφος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας όπου βρίσκεται το maker space, το media lab, ένας χώρος με υπολογιστές και το αναγνωστήριο.
Το Veria Tech Lab, ένα πληροφοριακό και πολιτιστικό κέντρο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2003 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία με σκοπό να φέρει το κοινό σε επαφή με τον αμερικάνικο πολιτισμό.
Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας στον ισόγειο χώρο της.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στον υπαίθριο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Το τμήμα υπολογιστών στον πρώτο όροφο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Σύστημα ψηφιοποίησης βιβλίων στον ανακαινισμένο από το 2014 πρώτο όροφο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Η αίθουσα εκδηλώσεων στο δεύτερο όροφο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Τα μοντέρνα βιβλιοστάσια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Το τμήμα της ελληνικής λογοτεχνίας και στο βάθος η γραμματεία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Η συλλογή με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Στο βάθος η σκάλα που οδηγεί στον ημιώροφο της Βιβλιοθήκης, όπου βρίσκεται η συλλογή τοπικού ενδιαφέροντος μαζί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Το ενυδρείο στον πρώτο όροφο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Κούκλα από την ιστορική συλλογή του Μέρκου Ψιψίκα που αποτελείται από 230 κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλο τον κόσμο. Η συλλογή δωρίθηκε από την Ελένη Χατζηνικολάκη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
Το media lab της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να επεξεργαστούν ένα βίντεο ή μία εικόνα, ή ακόμα να ηχογραφήσουν τα μουσικά τους κομμάτια.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων